La ce se expun părinții care pun pe internet fotografii cu copiii minori. Multe ajung pe site-uri pentru adulți
Este cel mai mare coșmar al oricărui părinte ca o imagine sau un filmuleț cu copilul postat pe rețelele de socializare să ajungă pe un site cu conținut sexual explicit.
De ce nu e bine să pui fotografii cu copiii minori pe internet
Publicația DailyMail.com a vorbit cu mai multe mame care au experimentat pe propria piele partea întunecată a „sharenting-ului” – termenul pentru părinții care împărtășesc online o mulțime de fotografii și filmulețe cu copiii lor.
Studii recente arată că, în medie, un copil are poza sa împărtășită online de 1.300 de ori înainte de vârsta de 13 ani, iar o nouă reclamă sugerează că este nevoie de o singură fotografie și de inteligență artificială pentru a recrea copii nevinovați în moduri pe care majoritatea părinților nu și le-ar putea imagina.
Reclama terifiantă creată pentru a-i informa pe părinți despre pericolele pe care le implică partajarea excesivă pe rețelele de socializare a fost lansată săptămâna trecută, dezvăluind tehnicile sofisticate care sunt folosite.
Leah Plunkett, autoarea cărții SHARENTHOOD și cadru didactic la Harvard Law School, a declarat pentru DailyMail.com:
„Instrumentele de inteligență artificială care inundă acum lumea digitală pentru a reface fotografii și videoclipuri și pentru a crea animații sunt extrem de interesante și distractive.
De asemenea, ele sporesc riscul ca unii să refolosească imaginea unui copil pentru a face rău și amenința.
Mai mulți copii sunt deosebit de vulnerabili la abuzurile și daunele legate de confidențialitatea digitală, deoarece au toată viața înainte. Ei se află într-o etapă de dezvoltare unică”, spune ea.
Meredith Steele, din Maine, a povestit pentru DailyMail.com cum cei doi copii ai ei, un băiat și o fată, au fost ‘răpiți digital’ în 2021.
„În primul an în care am postat online, împărtășeam videoclipuri cu ceea ce făcea familia mea”, a împărtășit ea.
Cu toate acestea, postările absolut normale pe care Steele le împărtășea s-au transformat într-un coșmar pentru ea și familia ei, când a fost anunțată în legătură cu un cont de Instagram cu 5.000 de urmăritori care era plin de fotografii cu copiii ei.
„Postasem un videoclip cu familia mea ieșind la cină în oraș și etichetasem restaurantul în care ne aflam”, a spus Steele.
„A doua zi, managerul restaurantului mi-a trimis un mesaj. Și mi-a spus:
„Există o pagină cu fotografii și clipuri video cu tine și copiii tăi luând cina la restaurant. Și au etichetat restaurantul, dar nu este pagina voastră””.
Steele a găsit contul și a văzut că aproximativ șase luni de imagini cu familia ei au umplut pagina persoanei respective.
„M-a înspăimântat gândul că un străin complet undeva avea o grămadă de imagini cu copiii mei salvate pe telefon și că își construise un fel de identitate întreagă în jurul lor”.
De atunci, Steele a încetat să mai partajeze conținut în care apar copiii ei și acum pledează pentru pericolele pe care le presupune acest lucru.
Natusha Zahm a povestit pentru DailyMail.com cum fiul ei, în vârstă de șapte ani la momentul respectiv, a crezut că vorbește cu o fetiță de șase ani pe Telegram.
„Într-o zi, el a spus că a intrat pe canalul Telegram al unui blogger. Nu mi-a plăcut ideea – am crezut că este prea devreme pentru el – dar toți prietenii lui se alăturau acelui chat”, a declarat Zahm pentru DailyMail.com.
„Erau în jur de 1.000 de copii care discutau pe acel canal, așa că am crezut că erau doar prietenii lui și că el socializa.
Copii ademeniți online
L-a surprins în timp ce își făcea poze la bustul gol și l-a întrebat ce face.
Fiul ei a explicat că a întâlnit pe canal o fată care i-a cerut o fotografie topless.
„Fotografia era a unei fete de șase ani, arătată de la brâu în sus și topless, a spus Zahm.
„Mi-am dat seama după stil și gramatică că nu era vorba de un copil, ci de un adult”.
Ea i-a spus fiului ei să nu mai vorbească cu individul.
Acestea sunt doar câteva dintre pericolele la care sunt expuși copiii minori ai căror părinți împărtășesc fotografii cu ei pe internet.
Dar pericolele există și pentru cei mici care au acces la internet, motiv pentru care părinții ar trebui să monitorizeze atent activitățile celor mici online și să instaleze pe device-urile acestora programe de monitorizare parentală.